beestenboel·broeden·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dierengedrag·eieren·lente·lichtpuntjes·nachtcamera·natuur·paartijd·spechten·steenuilen·uilen·wildcamera

Er wordt gebroed!

Van een afstandje houden we de specht in de gaten. Zo hebben we kunnen zien dat zijn boomholletje heel precies werd afgewerkt. Dat hij vloog te stunten met een vrouwtjesspecht. Dat zij het holletje is komen inspecteren. Dat er geregeld avances gemaakt werden. En dat deze werden toegestaan. Dat meneer en mevrouw Specht uiteindelijk hun intrek namen in het goedgekeurde holletje. En daar zitten ze nu beurtelings op de eitjes lijkt het. Ze wisselen geregeld van plaats. Af en toe komt meneer mevrouw nog iets lekkers toestoppen. Zij kijkt soms rond met haar kopje naar buiten. Om hem te zoeken? Ze maakt in ieder geval harde geluiden. En dat weten we deels allemaal via de nachtcamera. Maar ook omdat we met mooi weer achter in de wei zitten en dan alles goed kunnen bekijken. Alleen jammer dat we geen geluid hebben via de camera.

Het blijkt lastiger te zijn om ook goede opnames te kunnen maken. Dan staat de camera te ver af. Dan lijkt het beter om van rechts te fotograferen, dan toch maar weer van links. Dan is het licht weer niet goed wat op de boom valt. Het blijft uit proberen allemaal.

De beste tijd lijkt ’s morgens te zijn tussen 6.00 en 8.00 uur. Dan staat de zon op het holletje en krijgen we het beste beeld. Daarbij willen we ook niet teveel in de buurt van het holletje komen om de rust van het spechtenstel niet te verstoren. Ik denk dat ik de camera nu ’s avonds in het donker opstel en hem dan weer weghaal ’s morgens na het voeren. We houden het in de gaten. Hoe leuk zou het zijn om de jonge spechtjes te zien. Ze gevoerd zien worden. Of ze zien uitvliegen.

Dan de steenuiltjes. Jammer genoeg konden we er niet bij zijn toen Geco en Fred de kast voor in de wei kwamen inspecteren. Maar via de app kregen we goed nieuws. Er zit een nieuw vrouwtje te broeden op drie eitjes. Over 14 dagen wordt er nog eens bij het uiltje gekeken. Dat is geweldig nieuws! Hopelijk gaat het dit jaar wel goed allemaal. Wat de kast achter ons huis betreft: we zullen hem eens inspecteren maar ik denk niet dat er een uiltje in zit. We horen ze niet en zien ze ook niet. Dat was eerdere jaren wel anders. Maar je weet nooit. Een paar jaar geleden hebben ze ons ook verrast met een onverwacht broedsel.

Dus fingers crossed voor de broedende paartjes.

Advertentie

Een gedachte over “Er wordt gebroed!

  1. Wat leuk en bijzonder! Ik hoop later een keer op mooie beelden van de camera, als er inderdaad jonkies zijn. Wij hebben dit jaar geloof ik niets in onze (mezen) kastjes, helaas. Maar wie weet: hier loopt het seizoen nogal achter bij jullie, misschien komt er toch nog een stelletje…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.