afwegingen·beestenboel·bezoek·broedtijd·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dierengedrag·erfdieren·Indische loopeenden·loopeenden·natuur·paartijd·watervogels·wilde eenden·zwembad

De eendjes zijn terug

De wilde eendjes zijn terug. 

Een week geleden liep ik naar achteren en daar zaten ze weer, meneer en mevrouw Eend. En aan hun gedrag te zien zijn het dezelfde als voorgaande jaren. Manlief noemt ze inmiddels Jut en Jul. Ze gedragen zich o zo onnozel maar intussen zijn ze de baas over de tuin en het zwembad. 

Waarschijnlijk komen ze al wat langer dan wij in de gaten hebben. Achteraf kan ik het, af en toe hysterische, gekwaak van onze 3 P’s beter plaatsen. Waarschijnlijk waren Jut en Jul dat.

Ze gedragen zich steeds territorialer. Onze eendjes worden het zwembad uitgejaagd door de woerd. Als onze 3 P’s erin zitten gaan de wilde eendjes ook het bad in. Ze weten dat er dan wormpjes uitgedeeld worden. De woerd zwemt dan recht op onze eendjes af met de nek vooruit gestoken. Onze eendjes laten zich helaas gewoon verjagen. Onder protest dat wel. Maar ze gaan het bad uit en staan vervolgens verontwaardigd te kwaken op de rand van het bad. Ook buiten het bad worden ze continu gevolgd.

De wilde eenden zijn zelfs niet meer bang voor ons. Ze lopen wel bij ons vandaan. Maar laten ons de eetbak vullen en stappen dan resoluut erop af. 

Voorlopig laten we het zo. Maar het moet niet zo zijn dat onze eendjes continu opgejaagd worden. Eergisteren hebben we onze eendjes eerder het nachthok ingedaan omdat Broene mank liep. Ze ontzag haar pootje met lopen. Dat gehinkel zag er heel komisch uit maar het deed haar wel duidelijk pijn. In het water gebruikte ze haar pootje helemaal niet. En rusten deed ze op één poot. Helaas gunden Jut en Jul haar geen rust. Daarop hebben we de 3 P’s in het nachthok gedaan. Zo kreeg Broene tenminste even rust. Ze vonden het niet erg. Gelukkig voor hen was het een bedompte dag. En dan zitten ze net zo lief op hun nestje.

Gisteren bleek dat de verplichte rust haar goed gedaan had. Ze liep weer als vanouds. We wachten even af hoe de wilde eendjes zich verder zullen gedragen. Andere jaren bleven ze een paar weken en dan waren ze opeens weer weg. Maar waren ze niet zo dwingend aanwezig als dit jaar. En dat is toch niet de bedoeling. Zeker niet wanneer onze eendjes euvels hierdoor oplopen. Dan zit er niets anders op dan Jut en Jul de tuin uit te jagen.

Maar goed. We wachten nog even af.

Jut en Jul in het zwembad
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.