beestenboel·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·dierengedrag·eieren·erfdieren·ganzen·ganzengedrag·Indische loopeenden·kippen·lente·loopeenden

Het lijkt wel Pasen

Onze beestenboel is van slag. Of heeft de lente in zijn bol. Het is maar hoe je het bekijkt.

Onze witte kippen, de Speedy’s vinden het weer nodig om overal en nergens hun mooie witte eitjes te leggen. Ze hebben een paar mooie leghokjes maar nee. De dames leggen hun eitjes liever ‘ins freie’. 

Sientje, de Marans, heeft daar nu ook al last van. Zij heeft het hooi gevonden dat opgeslagen ligt naast het nachthok van de eendjes. Zorgvuldig heeft ze zich achter een paar planken een nestje gedraaid met haar zwartgeveerd kontje. Om daar een heel mooi donkerbruin eitje in te vleien. Wanneer ik dit ei raap, zie ik in de hooibaal een groot gat zitten. Daar trekken de ganzen blijkbaar het hooi weg voor het groter maken van Sientjes nest want ja, ook een van de ganzen blijkt dit een prima plekje te vinden. En dan komt het dus voor dat een donkerbruin eitje gezellig in een nest ligt met een ganzenei. Maar dat is nog niet alles. Wanneer ik deze twee eieren weer raap komt de araucana ineens uit het gat in de hooibaal geschoten. Zij is blijkbaar geschrokken van het gerommel van mij in het hooi want ja, het moet niet gekker worden met dat leegtrekken van de hooibaal. En ik schrik me een hoedje wanneer er ineens een kip bijna tegen mijn hoofd aanknalt. 

De ganzen leggen hun eieren weer. In eerste instantie vinden we ze lukraak in de wei alsof ze zo hun kontje uit gevallen zijn. Later zoeken we dagelijks de nesten af want de ganzen dekken hun eitjes altijd mooi toe. Ze sparen ze bij elkaar om op een bepaald moment te gaan broeden. En dat willen we voorkomen. Daarom rapen we de eieren en maak ik daar weer lekkere advocaat van.

En dan zijn daar de eendjes nog. Met veel kabaal zoeken ze de hele dag de perkjes in de tuin af op zoek naar geschikte plekken om hun eitjes te leggen. Ook van hen vinden we eitjes in de ren, alsof ze zo uit hun kontjes zijn gevallen zonder dat ze zich daar bewust van zijn. We weten dat ze op een bepaald moment wat meer controle lijken te hebben over het leggen van hun ei. Want ook zij draaien dan een mooi nestje in het hooi van hun nachthok en ‘s morgens ligt daar dan een prachtig groenig of oranje -achtig eitje. Net ietsje groter dan een kippenei. Gaat ook in de advocaat. Heerlijk.

Praktisch betekent dit voor ons dus dat wij al ruim voor de Pasen eitjes aan het zoeken zijn. We lopen de perken af want daar kunnen eendeneitjes liggen. Achter de vuilnisbak, in de bloembakken van de rozen of in mijn kruidenbak op het terras zouden de Speedys wel eens hun eitjes kunnen hebben gelegd. In de hooi-opslag want daar legt Sientje en één van de ganzen een ei en in het leghok van de ganzen want daar legt een ander ganzenvrouwtje haar ei. Dan het kippenhok nog waar uiteindelijk de rest van de kippen, godzijdank, hun eitjes gewoon in het legnest legt.

Het kost wat zoekwerk maar lekker zijn ze wel. De producties van onze dames. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.