alledag·beestenboel·bijpraten·buiten leven·buitenleven·buitenwonen·Column·dieren·dierengedrag·ganzen·ganzengedrag·ganzenkuiken·natuur·natuurgebied·vogels·wandelen·zwanen

Zwanen

Afgelopen weekend hebben we gewandeld in ’t Jaomerdal, een natuurgebied in de buurt van Venlo. Prachtig gebied. Veel meertjes, zandpaden, heuvels en hei. Van alles wat.

95a

Toen we de rand volgden van een van de meertjes zagen we daar een zwanenkoppel met jongen. Zo mooi om te zien! Heel rustig gleden ze door het water, vader en moeder voorop. De jonge zwanen in een rijtje er achter aan. We bekeken het tafereel een tijdje waarna we onze weg vervolgden. Een heel eind verderop liep ons pad tussen twee meren door. En net op dat moment was daar de familie zwaan weer die had besloten om voor onze neus te gaan oversteken.

Ik verbaas me er altijd over hoe stoïcijns zwanen dat doen. Ze trekken zich nergens iets van aan in de overtuiging dat de wereld zich aan hun aanpast. En meestal is dat ook zo. Bij ons in het dorp hebben ze een officiële oversteek afgedwongen. Puur en alleen door telkens op dezelfde plaats over te steken tussen hun twee foerageergebieden. Op een bepaald moment zelfs met hun jongen. Ze gaan er gewoon vanuit dat de automobilisten wel stoppen. Bij de oversteekplaats staat nu een waarschuwingsbordje met ‘overstekende zwanen’. Dit even terzijde.

Toen het zwanenkoppel wilde oversteken volgden de vijf jongen braaf in hun kielzog. Pas op dat moment zagen we dat een van de jongen geen zwaan was maar een jonge gans! Het lelijke zwaantje! Hij of zij hoorde gewoon bij het gezin. Het gansje volgde wel niet helemaal de rij. Mede doordat het snel wat gras ging eten voordat de familie zwaan weer in het water ging maar toen iedereen er zowat in was, volgde het gansje snel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoe zou dat gegaan zijn? Ik weet van onze ganzen dat de vrouwtjes steeds eieren erbij blijven leggen in het nest. Maakt niet uit wie het nest gemaakt heeft, ieder vrouwtje legt daar haar ei bij. Zou het bij dit zwanenkoppel ook zo gegaan zijn? Heeft een vrouwtjesgans het nest met de eieren gezien en daar haar ei bijgelegd in de veronderstelling dat het een ganzennest was? Grappig wel. Voor de zwanen maakt het niet zoveel uit blijkbaar. Het gansje wordt wel even voorzichtig aan de kant geduwd door vader of moeder zwaan maar vervolgens sluit het weer achterin de rij aan om te volgen. De jonge zwanen vinden het de normaalste zaak van de wereld. Het gansje hoort er wat hen betreft helemaal bij.

Mooi hè, zo kan het dus gewoon…

4 gedachten over “Zwanen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.