beestenboel·buitenleven·buitenwonen·Column·courgette·fruit·geluk·genieten·groente·Humor·inmaken·moestuin

Courgetteverwerkingsfabriek

 fotoZoals ieder jaar heeft mijn schoonmoeder nu ook weer courgettes gezaaid.

Alleen is de oogst dit jaar nogal omvangrijk. Niet alleen in aantallen maar ook in groottes.

Een aantal jaren geleden heb ik een heerlijk recept gevonden om courgettes in te maken. Een heerlijk zoetzuur recept.

Dus na een aantal dagen courgettesoep, courgette uit de oven, courgetteschijfjes met kaas overbakken, besluit ik toch ook nog maar eens een paar potjes in te maken.

Het geval wil dat dit in mijn vriendenkring een erg gewild goedje is. Dus ik maak ze nooit alleen voor mezelf. In de kelder staat een voorraadje potjes dat het altijd goed doet als cadeautje. Compleet met zelfgemaakt etiketje en een met papier afgedekt dekseltje. Ik kan hier ook echt van genieten. Dan loop ik de kelder in en zie ik mijn zelf ingemaakte potjes zo mooi op de schappen staan. Klinkt misschien wat kneuterig maar dat zal me worst wezen.

Eerder deze zomer heb ik morellen ingemaakt. Als het goed is moeten deze over een half jaar in zoete amarenen zijn omgetoverd. Lekker op paté of over ijs. Mmmm, ik zie ons al smullen met de Kerst!

Maar goed, de courgettes…

4 Weken geleden heb ik de eerste portie ingemaakt. Uiteindelijk leverde dit 4 kg ingemaakte courgette op. Afgelopen week bracht mijn schoonmoeder me nog eens een nieuwe lading courgette. En die heb ik vandaag verwerkt, toch even zo’n 6 kg. Schoongemaakt wel te verstaan. Daar ben ik wel even zoet mee geweest. Maar nu staan de potjes dan toch omgekeerd af te koelen op de keukentafel. Straks, na het eten als manlief tv gaat kijken, de etiketjes nog maken. Dan kunnen deze morgen, als ik de potjes heb afgewassen, er aan vastgemaakt worden.

thumb_IMG_3317_1024En dan kan ik eens gaan kijken wat dat grote oranje ding is wat schoonmoeder ook nog gekweekt heeft. Ik weet niet of het een doorgeschoten exemplaar is van de meloenzaadjes die ik haar heb gegeven of dat het om een pompoen gaat. Dus wordt het een kwestie van proeven en dan maar zien wat ik ervan ga maken.

Maar er komt meer werk aan.

Achter in de wei zijn de appels aan ’t rijpen. Als deze goed zijn kan ik ze verwerken tot appelmoes. Ik krijg vanzelf al weer zin in jachtschotel. Qua timing komt dit goed uit. In de kelder staan de laatste potjes appelmoes te wachten voor gebruik. En appelmoes kan nu eenmaal overal bij. Dat heb ik van mijn oma. Als ik vroeger iets niet lustte dan deed ze altijd een schep appelmoes op mijn bord erbij. En dan smaakte het wel. Toen dan, nu moet ik niet meer denken aan de combinaties die ik op mijn bord kreeg. En ze schepte niet naast het andere eten maar erop wel te verstaan!

De perenbomen geven niet veel oogst dit jaar. Niet alleen dit jaar. Met deze bomen is ieder jaar wel wat. Ofwel zit er een ziekte in, ofwel vallen de peren al heel vroeg of de wespen zijn me voor. Manlief heeft tot nu toe één peer weten te redden afgelopen weekend en die heb ik tussen de middag lekker opgegeten. Maar het is wat het is, aan spuiten doen we niet dus meer biologisch kan het niet zijn.

thumb_IMG_3318_1024En dan heb ik het nog niet over de tomaten, de paprika’s, de perziken en de pruimen die me aangeleverd worden. En omdat dit allemaal tussen het werk (en de rest van de dingen die nu eenmaal ook moeten worden gedaan) moet gebeuren, kan het wel eens zo zijn dat ik dingen vergeet. Zoals de boontjes bijvoorbeeld. Heel lief aangeleverd maar door alle drukte door mij vergeten omdat ik ze even aan de kant had gezet in de garage. Kwestie van uit het oog uit het hart, lijkt wel. Op zich kan ik er mee leven dat ik de bonen vergeten ben en ze daarom heb moeten weggooien. Wat ik wel heel jammer vind, is dat me deze boontjes gegeven zijn door iemand die dacht me hier een plezier mee te doen en het zonde vindt om ze weg te gooien. En dan kan ik me hier toch wel een beetje schuldig over voelen….

Advertentie

7 gedachten over “Courgetteverwerkingsfabriek

    1. Hoi Anja, daar ging even iets niet helemaal goed. Wilde je het recept doorsturen… 1 kg courgette schoongemaakt gewicht, 2 uien fijngesneden, 3 eet zout, 500 ml natuurazijn, 300 g suiker, 2 heel kurkuma (geelwortel/ koenjit), 3 heel mosterdzaad. Was de courgette met schil, snijd ze i de lengte door, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Maak de uien schoon. Meng de courgette en de uien. Strooi hier het zout over en laat een paar uurtjes staan. Schep dit daarna in een vergiet en spoel goed af. Laten uitlekken. Ondertussen de rest in een grote pan doen en aan de kook brengen. Laat enkele min doorkoken en doe dan het mengsel erbij. Weer aan de kook brengen en dan 5 min zachtjes laten koken. Daarna het mengsel overdoen in schone potjes, tot de rand vullen en dichtschroeven. Omgekeerd wegzetten en af laten koelen. Het zoetzuur is het lekkerste als het minimaal 3 weken heeft kunnen intrekken maar kan ook meteen gegeten worden. Lekker in de salade, of bij oude kaas…. Smakelijk!

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.